dinsdag 7 juni 2011

Rood overleden

Eind april 1999 liep ik de trap op richting Kattenfluisteraar T., toen ik bij het raam een dier zag liggen. "Hey, nooit geweten dat ze ook hondjes in die kleur hebben!", dacht ik en zei vriendelijk: "Hey, wat doe jij daar?". Het dier draaide zich om en bleek de grootste kat die ik ooit gezien had.

Een echte naam heb ik hem nooit gegeven, omdat ik overtuigd was dat hij elk moment opgehaald zou worden. Hij was goed verzorgd, goed gesocialiseerd zoals dat heet (hoewel wel wat neurotisch) en ik kon me niet voorstellen dat hij niet gemist zou worden. Ik hing overal poezenbriefjes op, meldde hem aan bij de dierenkwijtlijn en wachtte af. Geen reacties. Nadat hij een week bij Kattenfluisteraar T. had doorgebracht, besloten we Rood en Les-Mioux aan elkaar voor te stellen, Voor Het Geval Dat. Ze zagen elkaar, Rood zei: "Mrr!", Les antwoordde: "Eh!" en het was beklonken. BFF's for life.

De dagen werden weken, de weken werden maanden en op een gegeven moment was het alsof het nooit anders was geweest: ik woonde met twee katten. In de jaren die volgden, kwam ik meer te weten over Rood's avontuurlijke geschiedenis: hij was geboren in een coffeeshop, en is samen met zijn grijze(!) broer verhuisd naar zijn eerste woonadres waar hij de naam Czerwony ("Rood" in het Pools) kreeg. Toen hij op een dag buiten rondliep, is hij “gevonden” en meegenomen naar zijn tweede woonadres waar hij de naam Norocel (vrij vertaald "geluksbrenger") kreeg. Uiteindelijk is hij door degene die op hem had moeten passen tijdens afwezigheid van de mensen van Woonadres Twee in het trappenhuis gemikt, waar ik hem vond.

Al zijn namen bleken goed gekozen: hij was overduidelijk rood en bracht op dagelijkse basis De Levensvreugd. Altijd in voor een leutig gesprek, nooit te beroerd om iemand eens flink te wasseh wasseh of om gewoon stilletjes op mijn voeten te liggen als die er door mijn overgemediceerde toestand bijna afvroren.

Soms hadden we ruzie, omdat hij me een ontzéttende oeh-roe-mau vond omdat ik hem ondanks zijn "Que? Yo solo hablo Español!"-blik tóch de slaapkamer uit dirigeerde, of omdat ik vond dat hij een dramzakkige dramzak was die met zijn klauw uit mijn jurk moest blijven. Aangezien wij beiden extreem vergevingsgezind zijn, duurden die ruzies nooit langer dan een paar minuten.

Over zijn mild-belazerde gezondheid (diabetes, bronchiteuze neigingen, een aangeboren hartruis die je 5 huizen verder hoorde, onder-pijnstiller-pijnvrije artritis, staar-waarmee-hij-niet-meer-mocht-autorijden én een schildklier die het langzaam begaf) heb ik op LogPoes uitgebreid geschreven, hoewel ik me plots realiseer dat ik helemaal vergeten ben om op 2 juni "Team Rood vs Diabetes 5 - 5" te schrijven.

Gisteren had hij nog een prima dag, maar toen ik vanochtend de keuken in stapte, zag ik hem op de stoel liggen en wist ik "Hij is dood". Hij bleek nog wel te ademen, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Samen met Kattenfluisteraar T. en Meneer de Poes heb ik hem met spoed naar de dierenarts gebracht, waar hij rond kwart voor twaalf vanochtend na toediening van een Roze Spuit rustig is overleden. Rood is 21 jaar geworden.

Hangkat (55/365)

36 opmerkingen :

 1. Rood gaf zelfs de Levensvreugd en kattenliefde aan mensen die niet zo van dieren houden, zoals ik en dan nog op afstand ook.
  Je wordt gemist. Veel knuffels en sterkte voor je personeel.
  (((Rood)))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ahh gossie :'-( Rood heeft een goed leven bij je gehad P...het is goed zo. Stevige knuffel van mij xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Snif. Sterkte meid. Een kat is zo´n persoonlijkheid, dat is een groot gemis! *kijkt naar dik grijs oud monster onder scherm en hoopt dat die ook 21 mag worden*

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rood heeft 21 jaar goed zijn best gedaan, waarvoor diep respect. Veel sterkte voor de overblijvers en een dikke knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik krijg tranen in mijn ogen. Wat zul je hem missen. Ik herken bijna letterlijk mijn jaren met Kataklop Karel (de grootste rode kater die ik ooit heb gezien en ooit zal zien) die ik ook op een dag op de bank vond. Einde verhaal. Maar wat een mooi verhaal was dat, die jaren samen met hem en Zoë (zijn spierwitte vriendinnetje-prinsesje die helaas ook al is heengegaan). De herinneringen zijn zacht, warm en als gisteren. Forever. Mieow.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat verschrikkelijk naar voor je!! Ik leef met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat zal wel even heel leeg zijn thuis... Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aaaaaaah, wat verdrietig! Ondanks de prachtige leeftijd en de enorme hoeveelheid levensvreugd die je van hem hebt gekregen, zul je wel erg verdrietig zijn. Heel veel knuffels. Ik wed dat Rood en mijn katertje Tommie (dit jaar al 10 jaar dood) veel leut gaan hebben in de Kattenhemel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelukkig heb ik the famous Rood een keer mogen aaien.

  Prachtig stuk, ik moest er van huilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik moest er ook van huilen. Zoals ik ook al tweette. Wat ontzettend naar. Ik leef met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach wat ontzettend erg voor je. Veel sterkte gewenst! Vrouwke vans S.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige ode aan Rood, maar o zo droevig. Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. *moet even goed slikken en een traantje wegpinken*

  Heel veel sterkte de komende tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt alle sterkte toegewenst! Het zal vreemd stil zijn nou. Ik blij om Rood tenminste wel een paar keer te hebben mogen ontmoeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ kouw: dank je! :-) *stevige knuffel terug*

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ McCarmie: ja, het was een uitstékend leven! :-) *stevige knuffel terug*

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Swan: dank je! :-) Zijn Levensvreugdbrengende capaciteiten worden flink gemist inderdaad. En we gaan er gewoon van uit dat die van jou mínstens 21 wordt! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @ Branwen: Dank je! :-) Rood heeft het inderdaad uitstekend gedaan en bracht daarnaast keihard De Levensvreugd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Maz: Dank je! :-) Ja, het gemis begint nu langzaam op te komen. Kataklop Karel is overigens een méér dan geweldige kattennaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @ Kat en Hond: heel erg bedankt! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Marco: Dank je! :-) Het gemis begint nu een beetje op te komen. Was Tommie ook zo dol op het customisen van kartonnen dozen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @ Polle: Dank je! :-) Rood vond u ook érg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @ Vrouwke van S: heel erg bedankt! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @ Lobdozer: dank je! :-) Het is inderdaad vreemd zo zonder Rood. Rood heeft uw bezoek ook zeer gewaardeerd weet ik! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @ Impa: hey, wat vreemd, mijn comment postte niet goed. :-(

  Dank je! :-) Ja, Les-Mioux en ik vinden het maar raar stil zonder Rood.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dat is een mooie leeftijd voor een zo te zien mooie kat, zeker gezien zijn gezondheidsproblemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mooi eerbetoon aan deze vriend-op-leeftijd. Sterkte! Ook een knuf van mij..

  BeantwoordenVerwijderen
 28. ach gos deze geluksbrenger had uiteindelijk geen geluk, wat een gemis!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @ Maaike: ik prijs me heel gelukkig dat ik zo lang deel uit mocht maken van zijn leven. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik was met vakantie en heb dit bericht gemist..
  Wat zul je Rood missen. Sterkte!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @ Woofur: Dank je! :-) Ja, het is heel leeg zonder Rood.

  BeantwoordenVerwijderen

Blog Design by Get Polished