zondag 15 juli 2012

LP's excellent staycation - Dag 15

Een poosje geleden kwam in een conversatie ergens met iemand (nee, ik ben niet opzettelijk vaag, ik heb gewoon écht geen idee wanneer het was, waar het was en met wie ik sprak) het thema 'liedjes in je hoofd hebben' aan de orde. Het was pas toen dat ik me realiseerde dat niet iedereen vanaf het moment dat ze wakker worden muziek in zijn of haar kop heeft. Wat heerlijk rustig lijkt me dat!

Ik heb al eerder geschreven over de eekhoorns en hun gekwetter, maar ik vergat daarbij te vermelden dat ze ook chronisch de radio hebben aanstaan, en continu van zender veranderen. In mijn hoofd klinkt het chronisch als volgt (de liedjes zijn niet altijd dezelfde overigens, dit is een fragment van vandaag):

 "...rain again falling on my head like a memory, falling on my head like a... pahpahpahpokahface pahpahpokahface mah mah mah mah... somebody that I uuuuuuuuuused to knooooooohoooooooooooo you didn't have to cuuuut me oooooff... mah mah mah mah... GOOD THINGS, I'VE NEVER DONE BAD THINGS, I NEVER DID ANYTHING OUT OF THE BLUUUHUUUE... put your hands up!... oh oh oh, oh oh oh oh oh oh, oh oh oh... Texas please... mah mah mah mah... shoulda put a ring on it... better not mess with Major Tom... sounds like, when doves cry... du dudu du, du du dudu... mah mah mah mah..."

Kortom: om knettergek van te worden. Overigens is de Cartman-versie van Pokerface mijn go to-nummer om andere nummers mee uit mijn hoofd te krijgen, vandaar de continue herhaling van de "mah mah mah mah"'s in bovenstaand voorbeeld.

Nu ben ik uiteraard uiterst benieuwd of u hier ook (wel eens) last van heeft en zo ja, in welke mate en of het dan ook fragmenten zijn of hele nummers of soms het ene en and weer het andere en of u er enige invloed op heeft en als u genegen zou zijn een leutige transcriptie te maken van wat u dan in uw hoofd hoort, dan denk ik helemaal fokjèh! Mocht het overigens helemaal stil in uw hoofd zijn, dan mag u uiteraard ook reageren, want ik ben zó benieuwd hoe dat voelt!

10 opmerkingen :

 1. Bij mij is het niet stil in mijn hoofd, maar gelukkig spelen er ook niet de hele tijd van die liedjes zoals bij jou. Af en toe zit ik wel eens met een fragment van een liedje in mijn hoofd, maar meestal denk ik gewoon. Alledaagse dingen, diepere dingen, emotionele dingen, ... ik ga alles af met mijn gedachten. En dat staat ook nooit stil. Ik ben er wel al een paar jaar geleden achter gekomen dat dat niet bij iedereen zo is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kattenfluisteraar T.16 juli 2012 om 01:01

  Bij mij is het vooral autorepeat wat de klok slaat, maar dan wel met variatie over de dag heen en min of meer afhankelijk van waar ik recent naar geluisterd heb, en ook weer niet de hele dag. (Maar dan wel weer regelmatig bij het slapen gaan van die up-tempo-nummers - lekker handig.) De afgelopen dagen op de speellijst: You are what you is van Zappa (Mercedes? Please!), Crazy van Gnarls Barkley en diverse nummers van de Dead Kennedy's. Je kunt het slechter treffen.
  Ik heb het idee dat vooral lopeh lopeh de interne junk-pardon-jukebox activeert; zo zat ik laatst geruime tijd vredig te staren naar grote doeken van Monet in de Hermitage en was het stil in mij, maar toen ik de trap op liep was daar ineens Pull my strings van de Dead Kennedys.
  Er zit kennelijk weinig anders op dan vooral naar goeie muziek te luisteren en dan niet vlak voor het slapen gaan. En wellicht biedt 4'33" van John Cage soelaas?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb voornamelijk een vast repertoire, en mijn hoofd heeft een hele andere smaak dan ik. Wat zeg ik, wat zich vastzet in mijn kop is allemaal redelijk smakeloos. Laatst nog de hele dag Benny Neijman liedjes. Gelukkig sinds gisteren de Ellen ten Damme versie van Da Bob (Arie de nepkanarie), helemaal goed. Maar, ja dus, veel muziek in de kop, en vaak gerelateerd aan een emotie, gebeurtenis, en soms ook lukraak maar wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben het hier met grote regelmaat over - dinsdag nog. Over hoe verdrietig het is dat als ik me beroerd voel, Kinderen voor Kinderen in m'n hoofd hun 'R'etjes martelen. Dat bij grote hoeveelheden stress 'Under Pressure' in mijn hoofd doorramt (inclusief moef). Maar soms ook hele instrumentale delen van Pink Floyd albums, stukjes Neil Young, vandaag werd er geswitcht tussen 'In ied're kleine appel' en 'You make loving fun'. Ik word er mee wakker en ga er mee naar bed en soms, heel soms, word ik er verdomd moe van. Maar soms is het handig, als je door de stad loopt en je telefoon is deaud. In mijn hoofd speelt dan gewoon 'Saturday Night Fever'. Of het complete oeuvre van Paolo Nutini. Of een stukje Linda Ronstadt. Want diversiteit moet er zijn. Toch? (stilte? wat is dat?)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ smiley: nee, het blijkt dat sommige mensen NIET de hele dag denken/liedjes horen/bezig zijn in hun hoofd. Ik vraag me na al die jaren nog steeds af hoe dat moet zijn, stilte in je hoofd. Ik kan me er echt helemaal niets bij voorstellen. :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Kattenfluisteraar T: yup, ik heb ook nummers op autorepeat staan, dat vind ik minder erg dan die fragmenten. Ik ga maar eens kijken of chronisch naar 4'33 luisteren helpt, 't is het proberen waard tenslotte! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Esther: de nummers die ik op dit moment in mijn hoofd heb, zijn te doen, maar ik heb het vaak ook met de meest verschrikkelijke nummers waar ik een vreselijke afschuwelijke rothekel aan heb. "Waarom fluister ik je naam nog?" van meneer Neijman is zo'n nummer. Echt NIET TE DOEN.

  Bij mij is het inderdaad ook gelinkt aan emotie én aan vermoeidheid: hoe moeier ik ben, hoe groter de kakofonie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Kouw: yup! Ik heb de rotsvaste overtuiging dat Kinderen voor Kinderen een uitvinding van de duivel is en ik geloof niet eens in de duivel, kun je nagaan.

  Die moef is dan wel weer geniaal. Heeft u ook een moef bij Saturday Night Fever? Of doet u daar alleen De Loop bij?

  Nee, bij stilte in de kop kan ik me ook werkelijk niets voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stil in mijn hoofd? Nee nooit. Of hele dialogen met mezelf, of plannen maken (soms beide tegelijk), of een of twee regels van het een of andere liedje. Meestal het liedje dat op de radio was toen ik wakker werd. (Wekkerradio) Als ik mazzel heb ken ik meer dan twee regels van het nummer en heb ik iets meer variatie.

  Ik heb de laatste tijd best moeite om me op gesprekken (buiten mijn hoofd) te concentreren...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Sahi: yup, dat klinkt heel herkenbaar! :-) Ik merk wel dat ik er minder last van heb als ik wat uitgeruster ben, ik weet niet of dat bij u ook het geval is?

  BeantwoordenVerwijderen

Blog Design by Get Polished