vrijdag 1 juni 2007

Poelekie heeft altijd gelijk ;-)

Een paar dagen geleden plaatste ik het volgende comment bij dit stukje over de Grote Donorshow:

"Voor zover ik weet (het kan dus zijn dat ik fout zit) is het niet mogelijk om zelf te bepalen wie je organen krijgt na je dood, dus ik gok dat deze show vooral tot doel heeft om de mensen die op een orgaan wachten “zichtbaar” te maken.

Dit zal de discussie over het al dan niet dragen van een donorcodicil doen oplaaien en het publiek meer doen nadenken over het afstaan van hun eigen organen. Het is een beetje een buldozertechniek, maar dat is wel vaker bij BNN ;-)

Ik denk zelf dat het niet verkeerd is dat er meer aandacht besteedt wordt aan orgaandonatie, als ik er met mensen over praat blijkt dat er toch veel misverstanden, vooroordelen en ongegronde angsten spelen, die mensen beletten organen af te staan. Ik vind het zelf prima als je besluit niet te willen doneren, maar ik vind wél dat dat op de juiste gronden moet gebeuren."

En zie: het blijkt doorgestoken kaart. Ik vrees echter wel dat we nu, in good old Dutch fashion, gewoon weer over gaat tot de orde van de dag (Bokito, anyone?) en dat er voor de mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaan (rijmt!) bitter weinig verandert, maar misschien is dat mijn pessimistische aard. We zullen zien.

2 opmerkingen :

  1. Zo'n beetje de hele wereld stond de afgelopen week op hun achterste poten, maar het nieuws is een beetje langs mij heen gegaan. Niks schokt mij nog. Er gebeuren schokkender dingen in de wereld dan deze show als het geen hoax was geweest. Nou ja, ik vind het een goeie actie van ze. Sowieso een boel aandacht op dit probleem gevestigd, en dat op zich is al winst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Esther: leuk dat je reageert! Ik was ook niet bijster geshockeerd geweest als het wél echt was. Een oud-schoolgenote van mij had indertijd dringend een nieuwe nier nodig en dat voelde ook als een soort tombola: dan hoorde ze dat ze misschien in aanmerking kwam, dan ging het toch weer niet door. Uiteindelijk heeft ze er gelukkig toch een gekregen. Ik denk dat er maar heel weinig mensen zijn die stilstaan bij de dagelijkse realiteit van "orgaanbehoeftigen"; het is goed dat dit programma daar de aandacht op gevestigd heeft. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Blog Design by Get Polished