maandag 8 juni 2009

De wereld heeft iets tegen oortjes, ik zeg het je...

De afgelopen week zat ik zowaar tweemaal in een cinema. U weet wel met zo'n doek een een camera. En wat ik daar zag heeft me... ok, genoeg met die Raymond van het Groenewoud. Ik was dus met de B-man naar Coco avant Chanel en later in de week naar Star Trek origins redux reloaded tha_prequel.

Over Coco avant Chanel kan ik kort zijn: prachtige plaatjes en te weinig oortjes. Da's kort he? De film is zeker niet slecht, maar heeft verhaaltechnisch vrij weinig om het lijf (ha!). Maar goed, niet elke film hoeft een meesterwerk te zijn, de plaatjes zijn wonderschoon, de acteurs acteren prima en de dialogen zijn, zeker als je Frans spreekt, bij vlagen dolkomisch. Alleen komen de briljante oortjes van Audrey Tautou slechts 2 keer kort in beeld en dat is uiteraard veel te weinig.

Star Trek riep bij mij een wat heftigere reactie op. Voor de mensen die nog niet geweest zijn (niemand dus), hierna volgen er spoilers:

Ik ben blijkbaar niet zo geschikt voor deze hele nieuwe lichting aan prequels, sequels, remakes, reboots, reloads, reduxes en origins. Het voelt toch een beetje alsof je naar duur geproduceerde fanfic zit te kijken. Wat is het toch dat men tegenwoordig haast bang lijkt om iets nieuws uit te brengen? Waarom zijn series en films op een gegeven moment niet gewoon over? Verhaal is verteld, canon is canon en na zoveel films/seizoenen zijn we klaar en komt er iets nieuws? Waarom blijven volkstammen (waaronder ik in dit geval) naar (soms zelfs parodie-achtige) herbewerkingen van herbewerkingen van herinterpretaties van verhalen gaan, waarom zit men hier blijkbaar op te wachten? Is het dan werkelijk een geval van "attachment" zoals Meneer de Poes zegt? Of is het de schuld van de Teletubbies: nog een keer...

Hoewel best vermakelijk, had deze film wat mij betreft een zeer hoog "...and then a unicorn came out of the woods"-gehalte*. Daarnaast ben ik best bereid tot een beetje "suspension of disbelief", maar je kunt overdrijven: een rode(!) dinosaurusachtige(!!) in de sneeuw(!!!)? Wat, had een van de CGI-jongens nog een beestje over dat hij niet in Jurrasic Park mocht gebruiken?

En waar ik nog het meest over val: je retcont gewoon een hele planeet and everybody is ok with that?! Is dit een soort samenzwering tegen tegen puntige oren en logica? What did the Vulcans ever do to you? Hadden ze niet gewoon die Wookie-planeet kunnen retconnen? En ja, ik weet best dat dat Star Wars is, maar als vampiers blijkbaar tegen daglicht kunnen en TWINKELEN, dan kunnen er ook best Wookieplaneten geretconned worden in Star Trek. Heb je meteen een crossover en genoeg ruimte om een franchise bestaande uit 9 films (3 prequels, 3 sequels en 3 post-sequels) op te zetten, inclusief merchandising. Kan niet, zegt u? Ik zeg Alien vs Predator. Nuff said. *mompelt bozig iets over puntige oren-discriminatie en "Retcon die planeetretconning, stelletje idioten!"*

*Stijlfiguur vaak gezien in slechte science fiction/fantasy: als je niet meer weet hoe je je personage/verhaal uit een (al dan niet zelfgecreeerde) impasse moet halen, wend je een unicorn/magic being/secret superpower aan die als een deus ex-machina alles oplost.

2 opmerkingen :

  1. Ok, ik lurk hier eigenlijk al een tijdje ... maar van deze post (en voornamelijk het stukje over het retconnen van Vulcan) moest ik zo hard lachen dat ik dat toch even moest delen :D

    *gniffelt nog na*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Lyanna: Ah! Welkom op LogPoes! :-D

    BeantwoordenVerwijderen

Blog Design by Get Polished