woensdag 26 november 2014

Hoe overleef ik de winter?

De donkerte is al een poosje aan de gang, en hoewel het nog steeds te warm is voor de tijd van het jaar, valt het niet langer te ontkennen: de winter is in aantocht. Voor wie nu denkt “Yo, mekker jij de hele zomer lang niet dat het te warm is?”: ja, klopt. Ik gedij het beste in een klimaat dat niet te warm, niet te koud is, niet te droog, en niet te nat is, en vooral geen grote schommelingen vertoont: mijn special snowflake oude kadaver is een beetje een Goudlokje.

Aangezien ik helaas niet in de omstandigheid ben dat ik Elders kan overwinteren, laat staan verkassen, moet ik er maar het beste van zien te maken. Onmisbaar hierbij is mijn daglichtlamp, a.k.a. Het Limpje, want het ergste vind ik niet de regen en eigenlijk ook niet de kou, maar het gebrek aan licht. Van donker weer krijg ik niet alleen De Sim, maar ik word er ook zo ontzettend MOE van. Iets wat ik, gezien het feit dat ik over het algemeen op goede dagen ook maar 80% van de energie van een gezond mens heb, absoluut niet kan gebruiken. Het Limpje is geen wondermiddel, maar het voorkomt wel dat ik in winterslaapmodus terechtkom, waar ik zo’n 18 uur per dag zou willen én kunnen dutten. Ja, letterlijk.

Dat dutten gaat overigens ook een stuk warmer sinds ik een elektrische deken heb. Ik heb er lang tegenaan gehikt omdat de bejaardheidsfactor nogal hoog ligt, maar heb bij nader inzien spijt dat ik het ding niet jaren eerder gekocht heb. Overigens gebruik ik hem slechts om mijn bed op te warmen en laat ik hem niet de hele nacht aanstaan, anders schiet ik alsnog in de winterslaapmodus en dat zou redelijk contraproductief zijn.

Om mezelf eenmaal uit bed overeind te houden en voort te sturen, drink ik thee. Heel veel thee. Vanwege de bloeddruksores moet ik me verre houden van zoethout-bevattende theemelanges (lees: bijna elke theemelange), dus beperk ik me tot het uittesten van elke mogelijke muntthee variant die er op de markt is. Mijn favoriet op het moment is Pukka three mint, die toevallig ook erg sjeun verpakt is. Dit in het kader van “het oog wil ook wat”.

Over ogen, oren en vingers gesproken: ik heb standaard mijn handschoenen en oorwarmers in mijn tas zitten, evenals een paar lange beenwarmers. Ook ben ik na jaren sokloosheid overstag gegaan voor de bamboesok. Ze slijten helaas als een malle, maar zijn wel heerlijk warm, zacht en niet-klef zolang ze het doen.

Voor de dagen waarop je van naar buiten kijken al last krijgt van vriesdroogplekken, kan ik de thermokleding van de Action aanraden. Kost geen derrière en werkt toch. Om daadwerkelijke vriesdroogplekken op mijn snoet door gezichtscrèmes op waterbasis te voorkomen, gebruik ik gezichtsolie van Cattier. Dat is trouwens in elk seizoen een aanrader, mocht u nog zooi-vrije gezichtsverzorging zoeken.

Naast al deze gein mik ik dagelijks nog een reut vitaminepreparaten naar binnen om de gevolgen van mijn vegetarisme, glutenintolerantie en binnenzitterige bleekneusjespersoonlijkheid wat tegen te gaan, en schrans ik me door een boomgaard avocado’s heen. Dat laatste is overigens puur omdat ik ze lekker vind, niet omdat ze blijkbaar ~gezond~ verklaard zijn.

Zeu, dat was mijn lijstje wel zo’n beetje. Doet u ook dingen om de winter door te komen, of bent u juist een “Yay! Koek en zopie! Elfstedentocht! IJspegels aan mijn neus, fokjèh!”-type?

6 opmerkingen :

 1. Het lijkt dit jaar wel nòg vroeger donker, nog kouder en nog stommer dan andere jaren. En ik ben zoals ieder jaar beroerd voorbereid. Alsof door me niet voor te bereiden het langer duurt voor de Blurgh arriveert. (hint: da's niet zo).
  Maar! Thee. Goede sokken. Een wekker met een soort lamp die steeds feller wordt. Veel appeltaart/appeltaartachtige dingen bakken. Veel knuffelen. Dekentjes. Projecten bedenken om die donkere avonden maar een beetje te vullen. En je vooral keihard vasthouden aan het feit dat het in maart weer licht wordt.
  En dan proberen niet te huilen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik snap ook niet dat die winter elk jaar weer terug moet komen, hoewel die bloedhitte van dertig graden en nul waai ook weg mag blijven. Seizoenen: zo keihard overrated.

   Verwijderen
 2. Snowboots. Zien er niet uit, dwz, scoren laag op het flatteus niveau maar wel warme pootjes. Twee jaar geleden overstag gegaan en ik hoor ze nu al zachtjes lokkend mijn naam roepen uit de kast. Dat van die avocado's ga ik van je lenen. Ik heb trouwens gehoord dat ze, de avocado's dat is, heel trots zijn op hun nieuwe status. Ik kan mij nog een tijd herinneren dat te werden afgeraden vanwege hoog vet gehalte en dus (?) ongezond. Rare tijden hebben we al meegemaakt! Blijf warm! Oja! Gluhwein. Krijg het er maar tijdelijk warm van maar na drie glaasjes (bekers) heb ik werkelijk geen idee meer welk jaargetijde het is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa! Snowboots! Ik had geweldig lelijke oranje (hier te zien: http://logpoes.blogspot.nl/2009/12/concluderend.html ) maar die hebben het na 15 jaar begeven, dus ik heb nu suffe zwarte. Maar warm zijn ze wel, en dat is het belangrijkste.

   Mensen die avocado's afraden, hebben issues. Dat is het enige wat ik daarover te zeggen heb. *doet "Tss!"*

   Wat betreft de Gluhwein, ik ben street etsj (oh nee, redukullie soobur heet dat geloof ik tegenwoordig, echt, ik houd het niet meer bij al die naamsveranderingen), dus ik zal u op uw woord moeten geloven. :-)

   Verwijderen
 3. Ik vind kou zo fijn. Ik heb namelijk een op hol geslagen overgangshormoonthermostaat en heb het altijd te warm. Kom maar doir dus met die winter! Ik krijg wel standaard eczeem en jeuk, dus smeer me ongans. En ik drink veel thee (verse gember en Sleepytime, waar ik overigens niet slaperig van word- zou ik de biologische kruidenvariant van ADHD hebben?) verder brand ik elke avond veel kaarsjes voor het ultieme winteravondgeluk en ben ik alweer bijna de kerstboom aan het opzetten wegens dol op lichtjes en glitters.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh ja, dan kan ik me voorstellen dat u blij bent met de kou, want het continu te warm hebben is bugh. Ik heb het continu koud, je zou toch denken dat er iets bedacht zou moeten kunnen worden zodat jij het wat kouder krijgt en ik wat warmer. :-D

   Ik vier zelf geen kerst, maar misschien dat ik toch maar wat leutige limpjes op ga hangen.

   Verwijderen

Blog Design by Get Polished