woensdag 12 november 2014

Komjoenittie - Hoe kom je ervan af?

Disclaimer: gaat u er maar vanuit dat deze post niet over u gaat, zo pasgro ben ik nu ook weer niet. Mocht u desondanks tóch denken dat het over u gaat, tja, dan eh, iets met schoenen en aantrekken.

Hoewel de titel grotendeels een clickbait-y grap is en bovendien een referentie aan de vorige komjoenittie-post, zijn komjoenitties in mijn ervaring een beerput van extreem vermoeiend intermenselijk gezeik.

Ik heb in de afgelopen 20+ jaar deel uitgemaakt van diverse komjoenitties, in grootte variërend van 5 tot zo’n 20 mensen. In 99% van de gevallen ging het als volgt: een min of meer (sommige min, anderen meer) gemotiveerd clubje mensen dat iets gemeenschappelijk heeft, zoekt elkaar op met Een Doel. De eerste meeting is veelbelovend. Maar dan volgt er onherroepelijk een van deze twee scenario’s:

1) het hele clubje dondert na meeting twee als een kaartenhuis in elkaar en dat was het dan, op naar de volgende poging;

of

2) het suddert een poosje met wisselend succes door, waarna de nuttige (lees: actieve) mensen het zinkende schip verlaten en slechts de dode paarden (lees: mensen die zeggen van alles te willen en enthousiast lijken, maar als het puntje bij paaltje komt geen fuck doen) en de dode paarden-trekkers achterblijven. Het is dan afhankelijk van het uithoudingsvermogen van de dode paarden-trekkers hoe lang zo’n clubje nog bij elkaar blijft, en zeker als mensen nog jong en/of idealistisch zijn, kan dat nog best lang duren.

Elk van die komjoenitties had altijd een bepaald aantal ontwrichtende types binnen de gelederen. Hoewel sommige daarvan in elke groep voorkomen, zijn er een aantal specifiek (wannabe)schrijversclubjes-gerelateerd, want dat zijn de komjoenitties waarbinnen ik het grootst mogelijke nutteloze gezeik meegemaakt heb. Echt, met dansers had ik dit soort gemekker nooit, die hadden het te druk met dansen. En met hun eetstoornis. File under: dingen die geen grap zijn.

Maar goed, de types:

 • De Regelneef-types die geen deel uitmaken van de organisatie, maar desondanks direct de hele zooi overnemen en naar hun hand proberen te zetten, terwijl niemand daarop zit te wachten;
 • De Blaasbalgen die binnen 5 minuten verkondigen dat zij Echte Schrijvers zijn. Vaak zijn ze minder gaan werken of hebben ze hun baan zelfs opgezegd om aan hun roman (altijd weer die #$@#$@ roman) te gaan werken. De kaft van hun boek hebben ze al laten ontwerpen, ze gaan “Zeker weten!” de filmrechten verkopen en weten al precies welke acteur welk karakter moet gaan spelen (alsof je daar als auteur ENIGE invloed op hebt) en oh ja, het is, natuurlijk, uiteraard, een trilogie.

  Ik geef het toe, de eerste keer dat ik zo’n type tegenkwam was ook ik bruut onder de indruk. Bij nacheck 10 jaar later echter blijkt boek 1 nog steeds niet af. Heel eerlijk gezegd zou het me niets verbazen als Pietje (niet Pietje’s echte naam) eigenlijk nooit aan boek 1 begonnen is, maar uiteraard wel nog steeds zijn blaat blaasbalgt in diverse schrijfgroepjes in Amsterdam en omstreken;
 • De Aasgieren, die een komjoenittie slechts zien als een afzetmarkt en een plek om je te profileren. Die geen enkele interesse tonen voor de mensen om zich heen, behalve voor de Blaasbalgen, waarvan ze denken dat die “beter” zijn dan zij en waarvan ze hopen dat die ze vooruit zullen helpen. Iedereen die geen Blaasbalg is, wordt, ongeacht wie ze zijn en wat ze doen, volautomatisch gedegradeerd tot dom klootjesvolk dat alleen geschikt is als klapvee.

  Voorbeeldje: de Aasgieren laten op semi-agressieve wijze weten te verwachten dat ik voor 20+ euro hun ongeedite woordenbrij aanschaf, maar zijn zelf zéker niet van plan om ook maar twee pleuri mijn kant op te dirigeren voor een van mijn zines. Dan is het plots stiiil aan de overkant.

  Dit zijn ook de types die denken dat een komjoenittie een nutsvoorziening is, iets wat door anderen in stand gehouden wordt en waar ze dan tig jaar later, als ze weer eens wat te slijten hebben, weer bij aan kunnen haken. Om dan enorm verbaasd te zijn dat dat zo niet werkt;
 • De types die om “ongezouten kritiek” vragen, maar bij de eerste vriendelijke constructieve opmerking al tegen het plafond slaan en beginnen te jammeren over artistic integrity. Tuurlijk joh, onbegrijpelijk non sequitur gebrabbel in Dunglish, vol dubbele spaties, gebrekkige grammatica en knoerten van spelfouten is heel artistiek.

  En dan dat eeuwige “Ik kan me het best in het Engels uitdrukken” – Als je daadwerkelijk denkt je het best te kunnen uitdrukken in een taal die je overduidelijk zelfs niet op basisniveau beheerst, moet je misschien maar gewoon je kop houden. Nee, soms ben ik niet aardig;
 • De Hufter (m/v/anders: [vul in]) waar iedereen acuut een hekel aan heeft, maar waar niemand “Rot op!” tegen durft te zeggen. Echt, als er ooit een moment was om die sketch van Hans Teeuwen  over “mijn vrienden zijn naar een ander café gegaan, maar nu willen ze me niet zeggen waar dat is” in praktijk te brengen, dan zou dit het zijn. Maar dat gebeurt dus nooit, gek genoeg.

Natuurlijk zijn er ook nog de mensen die wél iets willen en wél iets doen. Deze mensen verdwijnen echter meestal vlotjes naar greener pastures (een wél functionerende komjoenittie?), en ik geef ze groot gelijk, want Koppijn komma Splijtende.

Ooit las ik “the difference between friends and community is that community is still there even after it decides it doesn’t like you as a person.” Een prachtige, zeer ware, definitie. Maar net als de schrijfster van die blogspost, heb ik daar geen trek meer in. Na 20+ jaar voornamelijk miskleunen heb ik er het geduld niet meer voor. Tijd ook niet meer trouwens: mijn gezondheid is niet al te best, ik word volgende maand al 39 en ik heb nog zat shit te doen.

Want het continu proberen komjoenitties op te starten kost bakken tijd en energie, met nul komma nul resultaat behalve @#$#@$ frustratie. Tijd en energie die (ziet u een thema?) ik beter in mijn eigen projecten kan steken. Ik ben er namelijk in de loop der jaren achter gekomen dat, uitzonderingen uiteraard daargelaten, DIY (= do it yourself) over het algemeen een gevalletje “do it alone” is.

En toch. Via social media krijg ik met enige regelmaat kijkjes in het leven van anderen die het blijkbaar wél voor elkaar krijgen om een komjoenittie te vinden/samen te stellen van mensen die wél productief zijn en die elkaar wél wederzijds steunen. Ik vraag mij af: hoe krijgen ze dit op “organische” wijze voor elkaar?

Of is dat het hem nou juist, dat het NIET organisch is, dat ze een ballotage hebben? Dat dat verklaart hoe ze een groep van 4 – 5 mensen bij elkaar krijgen waarbij iedereen daadwerkelijk iets doet en waarbij er wederzijdse waardering is, zelfs als men binnen heel verschillende genres of soms zelfs disciplines werkt?

Een groep zonder blaasbalgen, aasgieren, regelneven, talentloze-niet-tegen-kritiek-kunnende-“artistiekelingen”, hufters, half-dode paarden waar je nodeloos lang aan blijft trekken, en natuurlijk zonder de mensen die nog te belazerd zijn om hun tekstje hardop aan zichzelf voor te lezen en daarom gebroddel inleveren waar je als editor twee keer zo lang aan edit dan dat zij er ooit aan geschreven hebben?

Kan dit? Is zo’n komjoenittie mogelijk? En zo ja, hoe kom je tot zo’n groep, hoe filter je prie-emptiflie de ongewenste elementen uit? Hoeveel kikkers moet je kussen voordat je een klein clubje mensen hebt waarbij de neuzen dezelfde kant op staan? Hoe krijg je dit voor elkaar zonder de tijd die je in je eigen werk moet steken dramatisch te kompromaaijsen?

Of heb ik toevallig ontzettend veel pech gehad met de clubjes waar ik in terecht kwam? Of ligt het gewoon aan mij? Is het iets typisch (wannabe)schrijver-gerelateerds? Is het misschien iets typisch Nederlands? Want het valt me op dat de mensen met een (schijnbaar?) functionele komjoenittie altijd Elders zitten, en niet hier in Nederland. Is dat toeval? Of is het allemaal gewoon weer een gevalletje Schijn gecombineerd met een gevalletje “het geregisseerde leven op het internet lijkt altijd charmant”, en heeft iedereen altijd en overal in meer of mindere mate gezeik met hun komjoenittie?

Antwoorden? Ervaringen? Herkenning? Meningen? Protips? Iemand? Help?

De reactiefunctie heeft wat kuren de laatste tijd, mocht u problemen ondervinden met het posten van uw comment, mailt u mij dan even op LogPoes@gmail.com?

2 opmerkingen :

 1. God, ik had nog nooit bij een clubje gezeten, laat staaaaan een komjoenittie en viel met mijn neus wel in de boter, toentertijd. Nou heb ik er ook iets leuks aan overgehouden en natuurlijk een stoot ervaring, maar uw observatie dat het in Nederland nooit zo lekker wil met die komjoenitties, die lijkt wel stand te houden. Tenzij het om sport gaat, misschien, maar daar weet ik dan weer weinig van.
  De komjoenittie waar ik op dit moment in verkeer is niet fysiek. Dat kan een zegen zijn. Want de letterlijke afstand tussen mens en woord, en mens en persoon dient als fantastische buffer. De Hufters komen niet zo hard binnen, de Dode Paarden filter je er makkelijk tussen uit, de Nuttige Types ook. En het lijkt ook minder erg dat het allemaal in beweging is: er vallen mensen af, er komen mensen bij. Maar er is een soort kern die wel blijvend is.
  Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je gewoon weg moet (kunnen) gaan als blijkt dat je komjoenittie toxic is (geworden).
  Mensen zoeken elkaar op, over het algemeen. Zelfs de buitengewoon introverten onder ons. Een beetje intermenselijk contact doet ons goed - en door deel uit te maken van een komjoenittie denken we aansluiting te vinden. Iets dat het midden houdt tussen 'kojntfrojnt' en 'praatje bij de kassa'. Het is prettig als het leuk is. En als het niet meer leuk is, dan moet je gewoon weglopen. Want zoals u al zei:
  Ik heb genoeg shit te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die NaNo 2009 groep in 2009 (want de post-2009 fall out was HARDCORE :-( ) is nog steeds de community met het minste gezeik waar ik ooit al dan niet zijdelings bij betrokken geweest ben, schrijftechnisch of anderszins. Behalve misschien de buurtkrant, hoewel daar altijd gezeik was, was dat wel de meest productieve community, in de kapitalistische zin des woords: 7 keer per jaar 32 bladzijdes A4 tijdschrift in een fikse oplage, hoppa!

   Van sport weet ik ook niets, kunstschaatsen was altijd gezeik, maar kunstschaatsen is overal in de wereld gezeik en dat is altijd zo geweest, dus dat registreert niet zo. :-D

   Op het internet is het me nooit zo gelukt om in een community terecht te komen, deels denk ik omdat ik niet echt in een niche zit (fandom bijvoorbeeld) en deels ook omdat ik toch niet proactief genoeg ben, zoals blijkt uit mijn Twitter poging: na een leuk begin, verzandde dat in een boel gezeik en ben ik ermee gekapt. Achteraf gezien had ik bepaalde mensen gewoon niet toe moeten voegen of er eerder af moeten gooien, dat heb ik door een misplaatst gevoel van kumbaya niet gedaan. Resultaat: ik heb 4 jaar naar gemekker geluisterd van mensen die me eigenlijk geen reet interesseren en vice versa, terwijl ik geen enkele connectie opgedaan heb met, ik roep maar wat, andere mensen die ook zines maken. Echt, compleet gefaald experiment! :-D (dat de zine scene ook van het gezeik aan elkaar hangt en bovendien redelijk op z'n ass ligt, laat ik even buiten beschouwing)

   Op LJ heb ik ergens in een heen-en-weertje over deze post gecomment dat mijn grootste fout bij al die communities geweest is, dat ik ondanks dat ik bij bijeenkomst 1 al zag dat het een toxische bullshit was, ik toch dode paardentrekkend doorgegaan ben, "make it work"-style. De frustratiegrens is dusdanig bereikt en overschreden dat ik er IRL sowieso niet meer aan begin. Online weet ik niet goed waar ik zou moeten beginnen, en op een herhaling van het Twitter-fiasco zit ik ook niet echt te wachten, dus zo lang als ik niet wat meer duidelijkheid heb over het hoe, het waarom en het proces, houd ik me afzijdig en maak ik inderdaad mijn eigen zooi maar eens af, want dat is toch de core business. /novel

   Verwijderen

Blog Design by Get Polished