vrijdag 21 mei 2010

Mediceren kun je leren

Gezien het feit dat ik al jaren patiënt én ziekenhuiswerkende ben, had ik beter moeten weten: hoe simpeler de instructie van de arts, hoe groter de soap die erop volgt, dus op het moment dat dokter P. "Halveren!" zei, had ik alvast moeten beginnen met gillend met de handen boven het hoofd zwaaiend heen en weer rennen... Zit u lekker? Komtie:

Ik had al mijn twijfels of ik de medicijnen die ik had, en die u hier op de kiek ziet, wel gesplitst mochten worden: ze hebben geen breuklijn en er zit ook een soort coating omheen. "Nee hoor, geen enkel probleem!" zei apotheek Een, en ook het feit dat ik ze door hun vorm niet in twee exacte delen gesplitst kreeg "zou niet heel veel uit moeten maken". Op dat moment schoot door mijn hoofd dat dat een vreemde opmerking was, want als het werkelijk niet uitmaakt of ik elke dag precies 75 mg of de ene dag 50 mg en de andere dag 100 mg binnenkrijg, waarom worden die pillen dan zo secuur gefabriceerd en de doseringen zo exact voorgeschreven? Maar goed, er stonden 7 wachtenden achter me en ik was al MOE van het gebel/gezeur/gesteggel om tot dit punt te komen, dus ik liet het er maar even bij. Toch vroeg ik Meneer de Poes aan een bevriende farmacologe te vragen of deze pillen inderdaad gesplitst konden worden, want het zat me niet lekker.

Dag 1 op Halve Dosering ging prima, handen & voeten minder koud, bloeddruk in goede range, vermoeidheid minimaal. Op dag 2 echter voelde ik me Herkenbaar Niet Bijster Hoe, keek ik omlaag en zag ik de plots weer ontstane Vochtophopingen Formerly Known As Mijn Voeten (aka Swamp Thing) en ik wist hoe laat het was: dit ging niet goed. Ik opende mijn mailbox en zag een mail van de farmacologe, die bevestigde dat deze pillen absoluut niet gesplitst mogen worden en dat exact doseren zéker wel uitmaakt. Meneer de Poes had ondertussen achterhaald dat ondanks dat noch de bijsluiter, noch het farmaceutisch kompas er melding van maakt, er tóch een 75 mg versie van deze medicijnen bestaat. Poli gecontacteerd, situatie uitgelegd, recept geregeld, recept naar (meer gespecialiseerde) apotheek Twee laten faxen, Meneer de Poes naar apotheek en... "Helaas Meneer, deze pillen bestaan wel in ons locale systeem, maar ze zijn niet bestelbaar bij de groothandel. Morgen bellen we de fabrikant en als die ze niet heeft, dan moeten ze gedraaid worden. U wordt gebeld."

"Nou, dat is dan bijna opgelost!" hoor ik u denken. Fout! Vanochtend werd ik gebeld door diezelfde apotheek: "de fabrikant heeft laten weten dat deze dosering pas vanaf 1 juni leverbaar is in Nederland. We hebben de voorschrijver gebeld, maar die wist verder niet precies hoe en wat en heeft het recept teruggetrokken". Aangezien ik op dat moment spontaan splijtende koppijn kreeg, heeft Meneer de Poes maar even een belrondje gedaan. Wat bleek: het recept was niet uitgeschreven door mijn behandelaar, maar door een "willekeurige" arts. Iets wat normaal gesproken geen enkel probleem is, maar in dit geval niet handig was. Behandelaar gebeld, die was in de veronderstelling, net als apotheek Een én Twee, dat de pillen gesplitst kunnen worden, want er stond nergens dat het niet mocht. Uiteindelijk heeft Meneer de Poes de medisch adviseur van de fabrikant maar gebeld en dat leverde eindelijk duidelijkheid op "NEE! ABSOLUUT NIET SPLITSEN!".

Conclusie: ik ben weer terug op 150 mg per dag, in ieder geval tot 1 juni, dinsdag spreek ik mijn behandelaar en moeten we maar kijken of die verlaging naar 75 mg überhaupt wel een goed idee is. Kortom: wordt vervolgd. *hele, hele diepe zucht*

2 opmerkingen :

  1. Ik krijg wat van die systemen die je oneindige assorimenten voorspiegelen, maar waarvan 90% niet op voorraad blijkt te zijn. Dat heb ik de afgelopen weken ook weer mogen merken, zij het met heel wat onschuldigere bestellingen via internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Laurent: de gevolgen van het maken van beslissingen gebaseerd op dergelijke systemen kunnen inderdaad variëren van bloedirritant tot levensgevaarlijk. Terwijl het toch niet zo moeilijk zou moeten zijn om een manier te vinden om (nog) niet leverbare artikelen duidelijk te markeren, lijkt me...

    BeantwoordenVerwijderen

Blog Design by Get Polished