zondag 12 augustus 2012

LP's excellent staycation - Dag 43

Vandaag bestaat LogPoes 10 jaar, maar daar heb ik op dit moment bijster weinig concreets over te melden, voor het hoe en waarom van het ontstaan van dit blog verwijs ik naar deze post van 3 jaar geleden.

Zoals u weet probeer ik me een weg door mijn to read-stapel heen te lezen, wat qua gelezen boeken best vlot, maar qua hoeveelheid "nog te lezen boeken" niet echt opschiet. Protip: als u uw "to read"-list werkelijk wilt verkleinen, voeg dan niet continu nieuwe boeken toe. En nee, dat is minder makkelijk dan het lijkt. I blame libraries.

Een van de boeken die ik recent gelezen hen, is The Ecstacy of Influence van Jonathan Lethem. Op bladzijde 10 al vond ik dit:

"All writing, no matter how avowedly naturalistic or pellucid, consists of artifice, of conjuration, of the manipulation of symbols rather than the "opening of a window into life."

Nu is "realiteit versus fictie" een onderwerp waar ik veel over nadenk. Dat, en het hele concept "identiteit". Daar heb ik hier ooit al eens over geschreven en het is ook het onderwerp van een potentieel zine. Wat gezien het tempo waarin ik zines produceer waarschijnlijk pas postuum uitgegeven gaat worden, maar dat geheel terzijde.

Terug naar realiteit versus fictie. Er is natuurlijk het "realiteit bestaat niet want iedereen neemt de wereld anders waar"-geneuzelargument wat erg favoriet is bij (met name een bepaald type mannelijke) zich filosoof wanende mensen, maar dat is niet wat ik bedoel.

Ik heb altijd beweerd geen fictie te schrijven (tot deze zomer dan) en ik zou ook nooit zeggen dat LogPoes/YourfriendLP/mijn zines fictie zijn. Wel zijn het (her)bewerkingen van de realiteit: ik kies een fragment uit mijn leven en schrijf daar een (hopelijk) prettig leesbaar verhaal met kop, middenstuk en staart over. Ik laat details weg en geef andere details (al dan niet bewust) meer nadruk door waar ik ze plaats en de woorden die ik gebruik. Mijn blogs en zines zijn projecten, geen dagboek.

De een noemt het "writing fanfiction about yourself" en de ander zegt dat het "Kriejeetif nonfiksjun" is, maar als het waar is wat Lethem beweert, wat is dan het verschil tussen fictie en non-fictie? Hoeveel procent moet "waar" zijn om nog (al dan niet creatieve) non-fictie te zijn? En, belangrijker: maakt het uit?

Mocht u daar thoughts en/of feels over hebben, pleurt u ze dan gerust in het reactievak!

2 opmerkingen :

 1. Poging 1:
  Volgens mij is er een vrij groot grijs gebied tussen feit en fictie. Zo denk ik dat veel literatuur (blogs, zines, boeken, u roept het maar) gebaseerd zijn op gebeurtenissen in mensen hun levens. Aan de andere kant kun je stellen dat mensen hun fantasie gebruiken, die toch gestoeld is op de waarname van de wereld om je heen en daardoor is zelfs je fantasie gedeeltelijk feit en niet slechts fictie.
  En ik ben blij dat ik u binnenkort zie, want ik ben echt geen akkaadeemiekus...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Kouw: ja, dat denk ik dus ook, en ik denk ook dat het per persoon heel erg verschilt waar de "grens" ligt tussen "dit is nog feit" en "dit is fictie", wat het IMHO vrij bizar maakt dat 'men' beweert dat er een strakke scheidslijn tussen zit.

  Daarnaast vraag ik me ook heel erg af of het uitmaakt, voornamelijk omdat mijn ervaring is dat het toch geen pieps uitmaakt of je er 'feit' of 'fictie' boven zet, omdat 99% van de lezers er tóch in lezen wat ze zelf willen.

  BeantwoordenVerwijderen

Blog Design by Get Polished