donderdag 30 augustus 2012

LP's excellent staycation - Dag 61

Vandaag gingen TBK en ik op pad. Een poos geleden kreeg ik een uitnodiging voor een rondleiding op het Marineterrein. En tegen een uitnodiging om eens rond te neuzen op een terrein dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek zeg ik als uiterst nieuwsgierige katachtige natuurlijk geen "nee". Daarnaast was het natuurlijk een makkelijke manier om erachter te komen of dat gebbetje dat ik een AIVD-dossier zou hebben nou werkelijk waar is of niet.

Vijf dagen na mijn aanmelding kreeg ik bevestiging dat ik toegelaten werd, waaruit we kunnen concluderen dat ik (zoals verwacht) geen dossier heb. Tenzij ze natuurlijk gewoon niet getjekt hebben, dat kan natuurlijk ook.

Maar goed, we gingen op pad, legitimeerden ons ongevraagd omdat dat op het bord bij de ingang stond (helaas geen foto) en zeiden wie we waren. Vervolgens ging ons groepje van 8 mensen onder leiding van een gids op pad om een rondje over het terrein te maken.

De rondleider was historicus en vertelde dan ook een boel over de - duh - historie van het terrein. Meer hierover vindt u in het kort hier, in het wat langer hier en als u nog meer leutige foto's en oude kaarten wilt zien, is er ook een boek. Dit was overigens tevens de eerste keer in de geschiedenis van LogPoes dat ik naar een site van Defensie link en 't voelt een beetje mal.

Tijdens de iets meer dan een uur durende rondleiding zagen we het hele eiland. Het was jammer om te zien dat het terrein erg geleden heeft onder de "gooit maar tegen de vlakte voor een moderner pandje"-mentaliteit die ook tot de architectonische ondergang van het eiland Kattenburg geleid heeft: er waren nog maar 2 echt sjeune gebouwen, de rest was jaren 60/70 bouw. En daar word ik niet heel vrolijk van.

Waar ik dan wél weer enorm vrolijk van werd, was van het voorbij zien varen van de amfibiebus! U begrijpt natuurlijk wel dat dat een excursie wordt, binnenkort. Ik denk zelfs dat ik mijn levensdoel gevonden heb, want HOE COOL moet het zijn om zo'n ding te besturen? Heel cool.

Het was bijzonder om rond te lopen op een behoorlijk groot (14 hectare) terrein dat normaal gesproken aan het zicht en het dagelijkse leven onttrokken is. Er zijn overigens plannen om het terrein een nieuwe, publieke bestemming te geven. Ik ben zeer benieuwd!

ETA: hier leest u een verslag van een andere groep die deze week de rondleiding deed. De rondleidmeneer was overigens NIET, zoals het artikel zegt, Peter van Ruijven, want 1) ik weet uit mijn buurtkrantdagen nog wie dat is en dit was hem niet, en 2) de rondleidmeneer stelde zich luid en duidelijk voor als Leon. :-D

2 opmerkingen :

  1. Wat leutig! En ook leuk om te weten wat het nou precies allemaal is daar, want het is ontzettend dichtbij, maar tenzij je je in camouflagekledij hult, kom je er niet in. Die amfibiebus, da's COOL.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Kouw: We waren inderdaad de enige mensen die niet in pakjes rondliepen, vrij grappig. :-D

    Ik ga binnenkort op zo'n bus-expeditie. Gewoon omdat het kan.

    BeantwoordenVerwijderen

Blog Design by Get Polished