Jawel, deze pizza is 100% glutenvrij!
Het grote nadeel van zowel vegetariër zijn als glutenvrij, is dat je eigenlijk nauwelijks meer fatsoenlijk buitenshuis kunt eten in Broodland Nederland. “Even snel een broodje” zit er niet meer in. Niet dat ik hier in Amsterdam überhaupt vaak uit eten ging, want de Amsterdamse horeca is sowieso vaker “net niet” voor veel te veel geld, geserveerd door mensen die liever met hun IPhone bezig zijn. Ik ben echt geen food snob, maar ik vind het zo’n geldverspilling om 3x zoveel te betalen voor iets wat ik zelf lekkerder klaarmaak. En personeel hoeft echt niet te knipscharen, maar gasten begroeten als ze binnenkomen, is toch wel het minimum. Maar dit, alweer, terzijde.
Het is opvallend om te zien dat, ondanks dat het blijkbaar “een trend” is om glutenvrij te eten, het bijna onmogelijk is om in een restaurant glutenvrij te eten en dat ook het personeel vaak nauwelijks tot geen benul heeft wat “glutenvrij” nou eigenlijk inhoudt. Vaak is er helemaal niets zonder gluten te krijgen, en als er dan al iets zonder gluten op het menu staat, dan bevat het 99% van de tijd vlees. En die ene procent dan? Dat, dames en heren, is de Salade Geitenkaas.
Ceci n'est pas une salade au fromage de chèvres
De vegetariërs onder u kennen hem wel, dat is het gerecht dat u in restaurants kiest als u geen zin heeft in de Vegetarische Groententaart. Vaak is die Salade Geitenkaas niet eens echt vegetarisch, want dierlijk stremsel-bevattend, net als de meeste kaas die in Nederland verkocht wordt, maar ik moet wat.
Ook vraagt men regelmatig, nadat ik gezegd heb dat ik glutenvrij ben en het bijbehorende brood niet wil, of ik “er croutons op wil”, waarna ik moet uitleggen dat “croutons = droog brood = gluten”. Overigens wordt de afwezigheid van dat brood nooit gecompenseerd, waardoor er soms slechts een half gerecht overblijft. Daarnaast wordt het afwezige brood ook nooit in mindering gebracht, en ik ben dan weer niet geïntegreerd genoeg om daarover te gaan zeuren. Ook omdat ik het gevoel heb met mijn glutenvrije vegetarisme al lastig genoeg te zijn en niet wil dat ze in mijn min of meer vegetarische, hopelijk toch niet stiekem croutons of zaadjesmix-met-gluten bevattende, Salade Geitenkaas spugen.
Het is allemaal nogal nodeloos moeizaam en zorgt ervoor dat ik er liever niet meer aan begin en wel thuis eet. En toch zou dit niet zo moeizaam moeten zijn, want hoe lastig is het om iets van gegrilde groenten op de kaart te zetten? Rijst erbij, of aardappels, al dan niet zoet, ik verzin maar wat. Pompoensoep of champignonsoep, standaard gebonden met glutenvrij meel, kan iedereen het eten. Gebakken champignons met knoflook, ook jum. Falafel, waar u dan géén tarwebevattend meel in keilt, want waarom zou u? Doen ze in het Midden Oosten ook niet.
Gewoon eens iets anders dan die fucking Salade Geitenkaas, want hoewel ik absoluut een graseter ben en ook van geitenkaas houd, komt die me ondertussen wel de neus uit. Herintroduceer voor mijn part de goeie oude gevulde paprika met rijst of met champignons en tomaat, u weet wel, dat semi-inspiratieloze gerecht uit het vegetarische repertoire van luie restaurants. Kan ik ook weer eens met mensen buitenshuis afspreken.
Aangezien ik zelf geen vegetariër ben en ook niet glutenvrij hoef te eten was ik me er nooit zo van bewust, maar na een paar jaar rondhangen met u valt het me ENORM op dat restaurants echt NUL moeite doen om de vegetarische kaart een beetje op te leuken. Om over glutenvrij nog maar te zwijgen. Is het echt zo moeilijk om een bloemkool te roosteren en er pesto over te gieten? Of om een linzen cottage pie in elkaar te draaien? En een salade is toch heel snel opgebulkt met wat quinoa of wilde rijst? Waarom zo gemakzuchtig? (maar dat is natuurlijk uw vraag in dezen, waar ik duidelijk geen antwoord heb...)
BeantwoordenVerwijderenJa, je zou ook denken dat dat allemaal niet zo lastig is, maar (uitzonderingen daargelaten) de praktijk blijft, zelfs in 2015, anders uitwijzen om redenen die mij niet geheel duidelijk zijn. Ik denk dat het voor een deel komt door sowieso een totaal gebrek aan eetcultuur: men vindt het al snel goed.
VerwijderenEcht, nergens anders in de wereld zou je mensen "Oeh, lekker luuks!" (~ergernis~) horen zeggen over een matig afgebakken stuk fabrieks"stokbrood" met een zwetend plakje plastickaas, wat semi-bruine sla en een melig stukje tomaat dat liefdeloos bij elkaar gesmeten op je tafel gepleurd wordt en waar je dan 5,50 voor mag aftikken. Om het over die driekwart ontdooide fabrieksappeltaart met schiftende spuitbusslagroom nog maar niet te hebben. Ja, daadwerkelijk meegemaakt. Of dit nou vanuit het Calvinisme komt, of dat mensen zelf niet kunnen koken en dit écht superbijzonder vinden: ik heb werkelijk geen idee.
Ik vind het ook onbegrijpelijk dat er, gezien de nieuwste voedseltrends (vegan, paleo), nergens een fatsoenlijke vegetarische dan wel veganistische (en ik schreef eerst vaginistische) maaltijd te krijgen is in 'gewone' restaurants. En dat de vega varianten altijd zo saai zijn ben ik roerend met je eens (ik eet ze ook vaak want vind vlees niet erg lekker)
BeantwoordenVerwijderenLOL @ vaginistische! :-D *komt niet meer bij*
VerwijderenHet is inderdaad vreemd dat restaurants niet met hun tijd meegaan. Ook vind ik sowieso de eetervaring (zowel qua personeel als qua smaak) enorm te wensen overlaten. Zoals ik hierboven bij Kouw als schreef, misschien toch een residu van dat Calvinistische "Je mag al blij zijn dat je iets te vreten krijgt". Ik ben uiteraard een verwende special snowflake, maar vergeleken met andere plekken in de wereld is het soms echt beschamend wat voor kwaliteit voedsel ze je hier soms durven voorzetten en voor welke prijs: zelfs in zo'n superhippe tent hier aan het einde van de straat serveerden ze (dit was in mijn pre-glutenvrije tijdperk, dus zo'n 6 jaar geleden) 4 van die mini-loempiaatjes (rechtstreeks uit de "100 stuks voor 10 euro"-verpakking van de groothandel) voor 5 euro. En dat vindt iedereen maar ok, gek genoeg. Ik snap het echt niet.
Nee, ik ook niet.. En wat betreft hip voedsel: dat zie je ook echt alleen in de Randstad.. Ik woon 1,5 uur van Amsterdam en er is hier in de verste verte geen vegan eten te krijgen. Bio-winkels hebben we hier niet, 'exotisch' eten niet (geen Thai of Surinamer te bekennen).. Er zijn soms piepkleine initiatiefjes waar je dan verder weer weinig van hoort na de aanvankelijke start-up. Ik vrees met grote vreze dat men in 3/4 van NL helemaal niet geinteresseerd is in andersoortige eetpatronen, en dat het gros van de Nederlanders zich wat dat betreft dus nogal traag ontwikkelt.
VerwijderenIk denk dat dat inderdaad zo is, de meeste mensen zijn nog aardappelen/groenten/vlees en Vienetta is het toppunt van een culinair dessert. Niet dat daar iets mis mee is, ze zullen er wel gelukkig mee zijn, anders veranderden ze wel, maar het is voor mij echt een andere wereld waar ik weinig mee kan. Precies zoals zij niets met mij kunnen. #incompatibel
Verwijderen